20 години от протестите срещу Виденовата зима

11:46, 10 яну 17 / Политика 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес се навършват 20 години от драматичните събитията пред българския парламент. На 10 януари 1997 г.  хиляди граждани, недоволни от Виденовата зима и инфлацията излизат по площадите и щурмуват Народното събрание.

Десетки са ранени след сблъсъци с полицията. Протестите водят до предсрочни парламентарни избори.

Правителството на Жан Виденов е свалено, а тогавашният президент д-р Желю Желев (1935-2015), чийто мандат изтича на 21 януари 1997 г., отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по Конституция.

Опозицията в лицето на СДС обяви начало на национална политическа стачка и призова към гражданско неподчинение. Пред Народното събрание е организирано протестно шествие, което завършва с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците имаше и леко ранени. На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, който встъпи в длъжност на 22 януари същата година, връчи на БСП мандат за съставяне на правителство, което съгласно Конституцията на Република България той е задължен да направи.

На 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП имаше Николай Добрев. Политическите сили подписаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир. На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначи служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама