Борисов и министри на спешно заседание заради снежния ад

Снимка: nova.tv
Снимка: nova.tv

Обстановката в Северна и Северозападна България се усложнява.

Министър-председателят Бойко Борисов свика заседание на щаба за изпълнение на Националния план за защита при бедствия в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), съобщава NOVA TV.

На съвещанието присъстваха министрите Румяна Бъчварова, Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Теменужка Петкова, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В телефонни разговори с областните управители от Северна България стана ясно, че обстановката се усложнява. Там има силни ветрове, снегонавявания и никаква видимост .

Именно поради усложняващата се зимна обстановка по-рано днес бе спряно движението на камионите над 12 тона по републиканските пътища. Без ограничение за тежкотоварния трафик е движението по автомагистралите „Марица“, „Струма“, „Люлин“, „Тракия“ от София до пътен възел „Зимница“ и от София до Калотина. За всички превозни средства е спряно движението по АМ „Тракия“ в участъка от пътен възел „Зимница“ до Бургас и по Подбалканския път от „Петолъчката“ до Бургас. Алтернативният маршрут е през Елхово - Болярово.

Критична е обстановката в областите Варна, Бургас, Търговище и Шумен. За всички превозни средства е ограничено движението по пътищата в област Варна. Заради силен вятър и навявания са затворени за всички превозни средства второкласната и третокласна пътна мрежа на територията на област Шумен, както и третокласните пътища в областите Търговище и Бургас.

В Бургаска област само за леки коли са отворени за движение пътя Бургас - Малко Търново и Бургас - Царево и Бургас - Средец - Елхово. Заради много силния ураганен вятър в област Добрич и с оглед безопасността на шофьорите в следващите часове може да се ограничава движението и за леките автомобили в областта.

За всички превозни средства са затворени проходите Ришки, Републиката, Обзорски, Айтоски, Троянски, Златишки и Върбишки.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че към 20.30 ч. има 78 населени места без електрическо захранване в района на Бургас, Варна и Сандански. 75 екипа на EVN работят за отстраняване на повредата в рамките на тази вечер.

Личности

Social

Коментари