Назначават 3000 нови служители в системата на МВР

Снимка: БНТ
Снимка: БНТ

До края на годината МВР ще назначи нови 3000 служители в изпълнение на приетия наскоро план за борба за борба с битовата престъпност, съобщи вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова пред БНТ.

Това ще са основно т.нар. сътрудници по охрана, които се набират сред бивши полицаи и военни.

В същото време Бъчварова предупреди, че тези 3000 души няма да достигнат за изпълнението на обещанието за осигуряване на поне един полицай във всяко село.

Полицейското присъствие ще се осигурява от патрулиране и въвеждане на по-мащабно видеонаблюдение. Планира се и поставянето на паник бутони на ключови места по селата, с които да се викат на място служители на полицията. Министърът на вътрешните работи в оставка каза още, че се водят и разговори за взаимодействие с частните охранителни фирми.

Бъчварова каза, че за да успее планът за борба с битовата престъпност, трябва съвместна работа на държавните и общинските институции. За целта са създадени цели 255 местни комисии за борба с битовата престъпност. В тях заседават представители на полицията, общините социалните служби, данъчните и инспекторатите по образованието.

Национални теми

Social

Коментари