Правителството отпусна 22,8 милиона лева аванс за "Хемус"

14:25, 11 яну 17 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кабинетът в оставка осигури допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в размер на 22 880 400 лв. за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала „Хемус“, съобщава правителствената информационна служба.

Аутобанът ще се достроява от фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Преди около година по нареждане на премиера Бойко Борисов обществената поръчка беше спряна, след като се появиха съмнения, че тя е нагласена заради фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избра за изпълнител на 10-километровата отсечка между Ябланица и Боаза обединението "ХВП Ябланица", в което участват фирмите "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас". Същите три фирми са и сред изпълнителите на строежа на оградата на границата, за която държавата отпуска пари без обществена поръчка.

Те спечелиха търга с цена от близо 55 млн. лв. без ДДС, което е двойно по-евтино на километър спрямо предишния търг. Зад трите фирми официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев. Той купи свързваната с депутата Делян Пеевски "Водстрой 98" миналата година, но според представители на строителния бранш сделката е фиктивна, допълва offnews.

От правителствената информационна служба обосновават отпускането на аванса с това, че завършването на „Хемус“ е един от основните приоритети в програмата на правителството като ключов проект за развитието на Северна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама