Касата няма да плаща лечение на Хепатит C, ако реши, че пациентът няма да живее

14:59, 11 яну 17 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравната каса няма да плаща за лечение на Хепатит C, ако прецени, че пациентът няма да живее дълго, става ясно от нови правила за лечение на заболяването, приети от Надзорния съвет на НЗОК. 

Касата въвежда ограничение на достъпа до модерната и скъпа безинтерферонова терапия за болни от хепатит C, която за пръв път дава шанс за излекуване на тези пациенти. НЗОК няма да заплаща лечението за определени хора, ако прецени, че те няма да живеят дълго.

Новите правила трябва да влязат в сила от 16 януари, но според пациентски организации и специалисти това ще обрече много хора на смърт.

"Това е безумие. С тези критерии и правила Касата започва да играе ролята на лекуващ орган. Тук пише, че няма да бъдеш лекуван, ако ти имаш Хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче имаш и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване. Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш. Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре", коментира председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров, цитиран от Дарик.

От касата поясняват, че става въпрос за скъпоструващо лечение, което трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне.

Според него най-страшното е, че не лекари, а икономисти ще решават кой да се лекува и това предвещава ужасяващ геноцид. "Това е безумие. Някой чиновник ще прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш. Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре?", пита Димитров.

От касата обясняват, че новите правила не целят да правят рестрикции по отношение на пациентите, но е по-добре да се лекуват хора, които са перспективни. Когато лекарите кажат, че дадено лечение не е целесъобразно, касата няма как да го плати, уточняват от институцията.

От пациентската организация обаче се опасяват, че касата няма всеки път да се съобразява с лекарското мнение дори и когато е предписана терапията, и с лека ръка ще решава кой да живее и кой не. В новите правила е заложено, че дори лекар да е предписал терапията, касата по икономически причини може да не я разреши, посочва Иван Димитров.

"Притеснявам се, че пациентите наистина са обречени. Ако пациент има бъбречна недостатъчност и хепатит C, и двете заболявания намаляват преживяемостта му и той попада в първия изключващ критерий. В същото време европейските правила за правилно лечение на хепатит C определят няколко приоритетни групи, сред които са именно пациентите с бъбречна недостатъчност и хепатит C", коментира проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на "Александровска" болница.

Друго, което го учудва е, че в правилата е записана задължителна първи порядък терапия, която трае 12 – 16 седмици, при положение, че има други, които водят до 100-процентово излекуване за осем седмици. "Една терапия, дори да е по-скъпа, ако е по-кратка, в крайна сметка излиза по-евтино", коментира той и добави, че не одобрява аргумента за икономическа целесъобразност на НЗОК, допълва dnevnikbg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама