Край на частните арбитражни съдилища

11:55, 12 яну 17 25 733 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От следващата седмица всички български граждани, които получат съобщения, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчетата. Това каза омбудсманът Мая Манолова, след като депутатите приеха предложените от нея промени в Гражданския процесуален кодекс, с които се забранява частните арбитражни съдълища да събират дългове, предаде offnews.

Манолова обясни, че след като законът се обнародва, от следващата седмица всички граждани, включително и тези, които имат висящи дела, вече са недопустими. 

"Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите,частните арбитражни съдилища. 

Законът влиза в сила още следващата седмица с публикуването му в "Държавен вестник". Това беше и лична кауза на омбудсмана Мая Манолова, която благодари на всички парламентаристи, че са устояли на силен, корпоративен натиск.

По думите й законът предвижда по всички висящи производства и такива, които ще се заведат в следващите няколко дни да има незабавно прекратяване, тъй като тяхното разглеждане от арбитражни съдилища е недопустимо. 

С промените се намаляват и юрисконсултски възнаграждения по време на делата с Топлофикация и други дружества. Според омбудсмана делата се завеждат само за юрисконсултски възнаграждения, за да може монополиста да прибере още и още от своя клент.  С новите промени тези възнаграждения бяха намалени 6 пъти. Досега Топлофикация искаше по 300 лв пред Софийски районен съд, 300 лв при възражение на длъжника и 300 лв пред частен съдебен изпълнител , а сега таванът ще е вместо 3 по 300, 3 по 50, тоест от 900 пада на 150 лв., обясни Мая Манолова.

Днес гласуването на второ четене на промени в Гражданския процесуален кодекс парламентът реши арбитражните съдилища да се вписват в регистъра към Министерство на правосъдието. Съгласно приетите промени в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за Гражданския процесуален кодекс, с които се изменя в Закона за международния търговски арбитраж председателите на арбитражните съдилища да представят до министъра на правосъдието заявление за вписване в регистъра на арбитражните съдилища към министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама