ГЕРБ предложи субсидията да е 0 лева

Снимка: offnews.bg
Снимка: offnews.bg

ГЕРБ внесоха промени в Изборния кодекс, свързани с резултатите от проведения тази есен референдум. Вчера парламентът бойкотира решението, с което се признават резултатите от допитването, предаде offnews.

Основните промени, които партията предлага в своя законопроект за нови изборни правила:

1. Предвижда се да се гласува в 240 едномандатни избирателни района в два тура. На втория тур се явяват двамата кандидати с най-голяма подкрепа и за депутат се избира този, който е спечелил по-голям брой действителни гласове. 

"От ГЕРБ смятаме, че това съответства на волята и на въпроса, както беше зададен от Инициативния комитет и беше получил отговор от избирателите", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

ГЕРБ се отказва да районира страната на едномандатни райони, защото смята, че това трябва да се направи от отдалечено от политиката лице. Затов ГЕРБ предлага бъдещият президент Румен Радев да извърши районирането на страната. 

2. Българите в чужбина ще гласуват машинно още на следващите избори в най-малко 12 000 секции, но ще посочват адреса си в България, за да бъде изготвен изборен списък "българи в чужбина". Няма да се отнема правото им на хартиена бюлетина, ако поискат такава. В машините за гласуване да се програмират 240 листи, предлагат вносителите.

Предвижда се още българите, гласуващи в чужбина, да подават месец преди изборите заявление за гласуване, без обаче това да отнема правото им и на място да заявят желание за гласуване. Това ще се нарича активна регистрация. 

3. Субсидията на партиите за получен глас да бъде 0 лева - предлага ГЕРБ. 

4. Ще има 240 РИК с по 13 члена.

5. Квадратчето "Не подкрепям никого" остава в бюлетината - за разлика от промените в Изборния кодекс, които предлага омбудсмана Мая Манолова, тъй като отразявало обективно нагласите в обществото. 

6. Радикална промяна за броя на депутатите предлага ГЕРБ. Ако избран депутат стане министър, мястото му да не се заема от никой и столът в парламента ще остане празен, за да няма частични избори от мястото, откъдето е избран депутатът.

Днес правната комисия се събира извънредно, за да гледа промените в Изборния кодекс.

Национални теми

Коментари