Симеон Дянков се яви в Столичното следствие, дава показания по сделката с EVN

11:25, 13 яну 17 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият финансов министър Симеон Дянков е в Столичното следствие във връзка с разследването на продажбата на държавните акции от дружеството EVN - сделка, заради която с обвинения се сдобиха  бившият енергиен министър Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев.

Парите от сделката за приватизацията на миноритарния дял на ЕВН не отишли в Сребърния фонд, както е по закон, а се излели в специално създадена Държавна консолидационна компания, оттам в държавната хазна.

Според прокуратурата, Дянков действал в комбина с Трайчо Трайков. Бившият енергиен министър не се погрижил достатъчно добре акциите да бъдат продадени на достатъчно висока цена. Нанесените щети били за над 20 милиона лева, твърдят от прокуратурата.

Според прократурата цената на една акция е занижена многократно и ако през 2003-та тя е струвала над 1600 евро, то през 2011-та е продадена за почти двойно по-малко. Защото била използвана неправилна, според прокуратурата, методика за пресмятането на цената.

Според Трайчо Трайков прокуратурата отново действа под политическо влияние, а обвиненията няма да издържат в съда. Иво Прокопиев пък коментира обвинението му като "абсурдно, нелепо и нямащо нищо общо нито с фактите и с правото". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама