Нов лидер ще избира АБВ в неделя

14:50, 13 яну 17 / Политика 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Редовна сесия на Конгреса на АБВ ще се проведе на 15 януари 2017 г. от 11 часа, в Зала 1 на НДК, съобщиха от пресцентъра на партията.

По време на събитието ще бъде обсъдена подготовката на АБВ за предсрочните парламентарни избори. Ще бъдат приети промени в  ръководните органи на партията. Ще се проведе процедура по избор на нов председател на ПП АБВ.

Процесът на номинации завърши, напомнят от централата на АБВ. За поста са издигнати кандидатурите на Константин Проданов, Николай Илчев, Ивайло Калфин, Мариана Тодорова, Марин Киров, Владо Маринов, Румен Петков, Георги Първанов, Трендафил Величков.

Председателят на Правния съвет на АБВ Марин Киров коментира по телевизия "България Он ер" предконгресната обстановка в партията.

„В неделя дневният ред на конгреса ще бъде насочен първо към подготовката ни за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Ще се обсъдят и приемат резолюции, свързани с политиките, които ще отстояваме. По-важното обаче, е промяната в ръководството на партията. Това е акцентът. Ще има промяна в лидерския екип на партията. Това е безпрецедентна промяна, която се случва за първи път в българския политически живот и то в една много спокойна обстановка, и след един затвърден изборен резултат. Защото АБВ не спечели президентските избори, но затвърди своя резултат от парламентарния вот.

В крайна сметка когато говорим, че е време за нови лица в политиката, за нов подход, за нови тези, за нов диалог и каузи изобщо в политиката, когато твърдим, че на президентските избори е имало протестен вот, че гласуването на референдума също е било протестен вот – то е време да допуснем новите лица в политиката! Промяната започва от нас. Да, ходът за нас е рискован, но ситуацията за България е много по-рискова. Някой трябва да се противопостави на националистическия и социален популизъм“, каза той.

На 21 декември председателят на ПП АБВ и президент на България (2002 – 2012) Георги Първанов обяви, че той и заместниците му Ивайло Калфин и Румен Петков ще се оттеглят от лидерството в партията. Тогава Първанов каза, че те правят крачка назад, „за да пуснат младите“, но ще бъдат до тях, когато става дума за раждането на политиките, за правенето на изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама