Военният министър Николай Ненчев отива на съд заради престъпление по служба

13:41, 16 яну 17 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военният министър в оставка Николай Ненчев става клиент на прокуратурата. Той е обвинен за престъпление по служба, съобщиха от пресцентъра на СГП - софийска градска прокуратура.

Софийската градска прокуратура вече внесе обвинителния акт в Софийския градски съд. Поводът е обществената поръчка за ремонт на МиГ-ове. Според обвинението с договорите той е нанесъл значителни вреди за българската армия и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на изтребителите ни. 

От престъпленията са настъпили значителни вредни последици за българската армия - нальотът на пилоти от военновъздушните сили е спаднал на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност.

Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама