Плевнелиев: Дадох всичко от себе си за обединена Европа

10:52, 17 яну 17 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дадох всичко от себе си за обединена Европа, която да мине през кризите и да стане по-силна от тях. Активно подкрепях свързаността във всичките й аспекти като стратегически приоритет за региона и страната ни. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който говори на срещата на бизнеса с правителството на тема „Каква беше България преди 5 години, каква е сега и каква може да бъде след 20 години", съобщава БГНЕС.

Заедно с бизнеса винаги сме дебатирали за бъдещето на България, продължи държавният глава. Според него модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства занапред и да не се поставя под въпрос.

Според Плевнелиев 2017 г. е критична след шока от Брекзит и избора на Доналд Тръмп.

„ЕС трябва да се готви за нови шокове. Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но Тръмп не е морален компас за хората. Какво избираме - пари или ценности? Тръмп не вярва в европейската интеграция, за съжаление вярвам, че не я разбира. Путин също не вярва в европейската интеграция и отдавна се опитва да дестабилизира ЕС. Сериозни щети бяха нанесени. По-лошото тепърва предстои”, смята Плевнелиев.

„САЩ са гарант за сигурността на ЕС, само така ЕС просперира. Оттеглянето на безусловния американски ангажимент ще дестабилизира допълнително съюза. Идва времето за промяна в ЕС. ЕС досега беше мека сила, това ще се промени. Голямата заплаха за България е да пропусне момента на новата вълна на интеграция, която предстои, според мен. Голямата заплаха за България е да дойдат политици, които да казват за българските производители, за произведено в България, срещу лошите чужди вериги и лоши ЕРП-та и България да се самоизолира под мотото - вижте колко е несигурно в ЕС, ние ли ще го оправяме, дайте да не се караме с Путин, Меркел, Тръмп, да си живуркаме в ъгъла на историята и да си гледаме българското. Който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес”, каза Плевнелиев.

„Изминахме дълъг път, постигнахме много, не бива да спираме по средата. Нима трябва да разрушим ЕС, за да разберем какво сме имали? ЕС не е формално обединение на държави или чиновници. ЕС е съюз за мир. Нашата мечта е мечта за мир. Мирът се постига чрез върховенство на закона, а не на силата. Такова бъдеше искаме за децата си”, каза още президентът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама