Анатанасовден е! От днес зимата започва да си отива

09:20, 18 яну 17 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 18 януари, Атанасовден, православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Роден през 295 година в Александрия, той израства в бедно, но праведно християнско семейство, което му дава добро образование. Когато навършва 24 години, е ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър, а след неговата смърт единодушно е избран от народа за негов заместник. Атанасий Велики е придобил световна слава на богослов, участвайки във всеизвестния вселенски събор в Никея. Водил е ревностна война със свещеника Арий, според който Христос е по-нисш от Бог отец. Откритото му противопоставяне се е увенчало с успех и Арий бил отлъчен от църквата.

Свети Атанас е господар на зимните студове, снегове и ледове, и е покровител на домашните животни. Възседнал бял кон и с копринена риза на гърба си той отива в планината и се провиква със силен глас: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Поради тази причина празникът се нарича още Среди зима.

Традициите и обичаите на Атанасовден са своеобразно продължение на тези от Антоновден. И през този ден не варят боб и леща, за да са здрави децата. Жените не трябва да шият и плетат, тъй като се счита, че ако се убодат мястото няма да зарасне лесно. Домакините колят черно пиле или кокошка, готвят го с ориз, след което го раздават на роднини, приятели и съседи, като наричат за здраве. Перата им се запазват, защото според народните вярвания притежават лечебна сила.

Имен ден празнуват: Атанас, Атанаска, Танас, Тинка, Насо и Нася. Името Атанас, преведено от гръцки език, означава "безсмъртен".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама