Призоваха Румен Радев като свидетел по делото срещу Ненчев

11:52, 18 яну 17 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Месец след встъпването си в длъжност, новоизбраният президент Румен Радев ще се изправи пред Софийския градски съд като свидетел, съобщи ”Правен свят”. За 22 февруари е насрочено делото срещу военния министър в оставка Николай Ненчев за ремонта на руските изтребители МиГ 29, за която дата са призовани всичките 23 свидетели от списъка на прокуратурата, съобщиха по-рано днес от Софийския градски съд.

Обвинителният акт беше внесен преди два дни и е разпределен на доскорошния прокурор Стефан Милев.

Между Ненчев и Радев имаше задочен спор за състоянието на авиацията. Николай Ненчев е привлечен под отговорност за два отделния случая, в които според прокуратурата е извършил престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици. Обвинението твърди, че от май до септември 2015 г. Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на авиацията на Военновъздушните сили, като не изпълнявал договорите за ремонт на руските изтребители с фирмата производител "РСК МИГ".

"Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, които са собственост на страната ни в АО "РСК МИГ". Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството", твърдят от прокуратурата.

От ноември 2014 г. до края на март 2016 г. Ненчев не утвърдил и проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите МиГ-29, с което не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на ВВС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама