1000 лв. глоба и отнемане на книжка при нарушаване на забрана заради лошо време

15:51, 18 яну 17 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 1000 лева глоба и три месеца лишаване от управление на пътно превозно средство при отказ да се изпълни нареждане на контролния орган да не се навлиза в участък с временна забрана заради метеорологичните условия. Това гласуваха депутатите окончателно на второ четене промените в Закона за движение по пътищата.

Ако собственик допусне водач да наруши забраната, се спира колата от движение до три месеца, каза председателят на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

Тези санкции са във връзка с лошата метеорологична обстановка в страната. Ананиев припомня два такива случая - първо автобус, който не беше спазил тази забрана,  след това случай с водач на тир, който отказа да я спази и влезе в спор с органите на реда.

Депутатите приеха и едно ново понятие в закона "историческо превозно средство". Такова превозно средство трябва да е минимум на 30 г., трябва да е част от културното наследство и трябва Международната федерация за старинни автомобили или призната от нея асоциация да признае, че това е старинен автомобил, каза  още Ананиев. В тази категория не попадат москвичите и жигулите, но лимузината на Тодор Живков може да влезе, тъй като такива коли вече не се произвеждат.

Тези автомобили не се движат постоянно, те не трябва да имат винетка и застраховка "Гражданска отговорност", обикновено се изкарват веднъж в годината на някакво шоу или изложение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама