Местан нахока Радев, пропуснал да поздрави мюфтията

15:29, 19 яну 17 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на ДОСТ Лютви Местан написа отворено писмо до новия президент Румен Радев, в което остро го разкритикува, затова че е пропуснал да се обърне към представителите на различните вероизповедания в протоколното си обръщение към официалните лица на клетвата му в парламента, предаде offnews.

Уважаеми г-н Президент,силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, Вие, г-н Президент, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации. Дори едно събирателно обръщение `Ваши светейшества` би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани. Уви – не го направихте, пише Местан.

Той пише още, че съгласно чл. 13, ал. 3 от Конституцията „традиционната религия в РБългария е източноправославното вероизповедание“, но в България освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други, а съгласно ал. 2 на същия, чл. 13 „религиозните институции са отделени от държавата“.

Г-н Президент, ето затова няма да се уморя да повтарям, че независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани, завършва лидерът на ДОСТ.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама