Калоян Паргов: Столична община не успява с почистването на снега

15:29, 19 яну 17 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Януарският сняг тази година показа, че Столична община не успява да изпълни едно от най-важните си задължения – да управлява процесите по почистването на София. В конкретния случай става дума за почистването на снега. Столицата затъна в преспи. Улици, тротоари, площади, градинки в центъра и в кварталите са затрупани със сняг. " Това написа в позиция лидера на БСП- София Калоян Паргов.

"Дни наред гражданите сме принудени да изпробваме уменията си да балансираме върху лед и да се движим в колона по един в утъпканите пътеки в снега. На никого в Столична община дори не му мина през ума, че снегът трябва да бъде събиран и извозван. Столична община плаща една от най-високите цени и в България, и в Европа за почистване на града. Логично изниква въпросът - при сключването на договорите с почистващите фирми ли не е заложена дейността „Събиране и извозване на снега“. Ако е така, това е огромен пропуск от страна на Столична община и тя дължи обяснение.

Другата възможност е дейността да е включена по договор в задълженията на обслужващите фирми, но те да не я изпълняват. Това също би означавало, че общината не упражнява контрол върху дейността на тези фирми. В такъв случай - плаща ли се за дейнтости, които не се извършват? Постоянно чуваме уверения, че виновните ще бъдат санкционирани. Но явно или санкциите не са ефективни, или контролът е занижен, след като градът е в окаяно състояние. Или изобщо не се налагат санкции? Не е ли нормално Столична община да излезе и да покаже заповед, с която налага сакнкция в размер на определена сума на фирма, която не си е изпълнила задълженията по почистването на снега в София? Или само ще размахваме пръст през медиите?"

И още:

"От десетина дни гражданите в София са принудени да слаломират между високи над метър преспи върху тротоарите. Очевидно е, че ще бъде така докато времето се стопли и снегът започне да се топи. Тогава обаче ще излезе на преден план друг съществен проблем – всички тези тонове сняг ще се превърнат в кални реки, които ще потекат по улиците и ще трябва да минат през канализационните шахти – там, където ги има, разбира се, и не са запушени. Това ще бъде следващото голямо изпитание, пред което ще бъде изправен градът ни. На всички е ясно, че една трета от София няма изградена канализация. При рязко затопляне на времето, снеготопенето ще бъде интензивно и ще бъде сериозна заплаха за наводнения.

Стопяването на снега ще оголи грозното лице на София – образувалите се след студа и снега огромни дупки по булевардите и улиците ще нарисуват потискащ лунен пейзаж. Огромните кратери, които вече зейват със страшна сила, разкриха и друг проблем - лошото качество на настилките. За някои от тях бяха платени милиони. Други милиони отиват всяка година за кърпене на дупки, което в повечето случаи е просто отбиване на номера. След една зима същите тези дупки зейват отново, но двойно по-големи. Така се случва и сега. В тази връзка бих искал да попитам къде са програмата и финансовите разчети за аварийно и спешно изкърпване на образувалите се след студа и снега дупки по улиците?

В модерните европейски градове това са процеси, които се управляват – планират се дейностите, предвиждат се проблемите, които създават обичайните природни процеси през зимния сезон и се намират решенията, които адекватно и своеверемнно да решават тези проблеми. Столична община изпадна в неловката ситуация още в началото на зимата да обяви, че не са предвидени необходимите количества почистващи смеси и соли и средства за тях, и панически да търси допълнителни средства от държавата. И всичко това на фона на стотиците милиони, които всяка година отиват за почистване на София.

Доброто управление предполага жителите и гостите на града да чувстват сигурност и удобство, включително и през зимата. Столичните данъкоплатци имат право да знаят колко им струва всеки ден това, което се нарича „почистване на града“. Защото резултатите са повече от неудоволетворителни.

Всички тези факти показват напълно сбъркан модел на управление на столицата. Грешките са системни и трябва да се търси промяна на този модел. Общината трябва пряко да се ангажира с комуналната дейност, а не да я аутсорсва. За да не си прехвърлят „отговорните“ органи топката и постоянно да няма виновен. За да не се предприемат действия на пожар, чак когато общественото недоволство стигне връхната си точка, а медиите започнат да им търсят отговорност. Всичко е въпрос на съвест, отговорност и организация. А когато не ги проявиш навреме, ефектът май не е същият..."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама