Привличат като обвиняем зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин

13:11, 20 яну 17 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокатурата повдигна обвинение на зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин. То е за злоупотреба със служебно положение, свързано с неспазване на Закона за обществените поръчки.

Пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че Ангеличин се намира в следствения отдел и му се предявява постановление за привличане в качеството на обвиняем за извършено престъпление по служба, предаде Агенция "Фокус". АРнаудова обясни, че разследването е започнало преди около 1 месец и е по повод сигнал на депутата от БСП Кристиан Винегин.

Според Винегин всеки един от посланиците ни е трябвало да преведе сума за над 30 хиляди евро за закупуване на телефонна централа, към която имало прикрепена фактура на фирма "Балкантел". Така всяко българско посолство закупува индивидуално централата, която после да бъде инсталирана. Сделката не е минала по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), а цената е завишена в пъти, което е ощетило държавната хазна с над 500 хил. лв. 

В отговор Ангеличин заяви, че атаката от страна на БСП е заради амбициите на партията да овладее министерството. Според него сигналът за корупционна схема на бившия министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин е донос и популистки ход.

По рано днес от държавното обвинение обявиха, че са започнали разследване срещу ръководни длъжностни лица от МВнР за престъпление по служба и безстопанственост.

Обвинението е за непроведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на външното ведомството.

Вместо да проведе обществената поръчка МВнР е сключило две споразумения с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ.

Според прокуратурата целта е била да се облагодетелства въпросното дружество, което има договор само с МЗХ, но не и с МВнР.

За половин година Външното министерство е платило на дружеството общо сумата от 700 хил. лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки, поради което са настъпили значителни вредни последици за МВнР.

Данните на разследването сочат, че дипломатическото ведомство не се е възползвало и от предоставените на МЗХ от търговското дружество големи отстъпки при доставяне на самолетни билети и ваучери за хотелско настаняване. Щетите са в размер на 148 хил. лв.

Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая и назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама