КАТ смъкна над 20 шофьора от колите им само за два дни

09:43, 23 яну 17 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През изминалия уикенд служители на КАТ принудиха над 20 шофьори да слязат от колите си и да тръгнат пеша, след като в сила влязоха последните промени в  Закона за движение по пътищата, съобщава Монитор.

Поправките дават право на полицаите да смъкват табелите веднага на водачите отказали алкохолна проба.

На 7 от заловените в събота шофьори номерата са били свалени в София, на един – в Хасково, и на още трима – във Видин, Ловеч и Варна. Друг водач пък е бил хванат без книжка и отново е трябвало да прибере автомобила си с пътна помощ, тъй като е бил наказан на шосето.

Вече е факт и първата солена глоба в размер на 1000 лв., съставена на водач влязъл в забранен участък, в който е бил извършван спешен ремонт на водопреносната мрежа.

Новите правила влязоха в сила от 21 януари 2017 г. Служителите на КАТ вече имат правото да свалят табелите на превозните средства чиито шофьори пътуват без книжка, когато дрегерът отчете повече от 0,5 промила алкохол, при употреба на дрога и когато са отказвали проба с дрегер или кръвен тест.

Движение в насрещното платно на автомагистралата – при първо подобно нарушение водачът се наказва с глоба от 1000 лв. и забрана за шофиране от 3 месеца. Повторното нарушение ще бъде съпроводено с двойно и тройно по-високи санкции. Строго е забранено участието в гонки – при първо такова нарушение глобата е 3 хил. лв. и 1 година лишаване от правото лицето да шофира. При повторно нарушение, санкциите ще бъдат двойно и тройно по-високи.

Най-често срещаното нарушение у нас - шофиране с висока скорост в населено място - ще се наказва с глоба от 600 лв., ако водачът се движи с 40 км/ч по-бързо от позволеното. Ако превишената скорост е 50 км/ч – глобата ще бъде 700 лв. и отнемане на книжката за 3 месеца. До сега тази глоба беше само 200 лв.

Пътната полиция вече ще има право да прекратява служебно регистрацията на автомобили без застраховка „Гражданска отговорност“. Водач, който бъде хванат да управлява без задължителната полица, е заплашен не само с глоба, но и със затвор до една година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама