Гръцките фермери се отказаха да блокират границата ни

10:30, 23 яну 17 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцките фермери се отказаха да блокират границата с България засега.

Днес фермерите смятат да продължат преговорите с гръцкото правителство и символичните си протести. До края на седмицата те не предвиждат да затварят гранични пунктове.

На много места в страната днес и утре ще се проведат ключовите им съвещания, за да решат кога и къде ще се присъединят към блокадите.

От много райони в централна Гърция вече обявиха, че са в пълна стачна готовност. Съобщават и местата, а това са пътни възли по магистралата Егнатия, където ще се включат в протестите в следващите дни, предаде offnews.

Фермерите отчитат, че блокади на централни пътища в страната все още са голям риск, защото много от обходните маршрути са заледени и със сняг.

Правителството продължава преговорите по исканията им, като пое ангажимент да изпълни поне част от тях, но при отворени пътища и граници.

Опозиционните партии настояват също за преговори без блокади.

Вчера Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи съобщи, че гръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни. Превозвачите ни обаче са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките фермери променят решението си.

Все още българските превозвачи не са получили обезщетения за миналогодишното затваряне на границите и са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките фермери променят мнението си, допълни Арабаджиев. Ако все пак се стигне до блокада, ние ясно заявихме нашите намерения единствено с недопускане на гръцка земеделска продукция и риба на територията на България - било като внос, било като транзит. Йордан Арабаджиев съобщи още, че българските превозвачи са сезирали гръцката прокуратура за ежегодните блокади на границата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама