Служебният министър няма време за реформи, но може да направи бели

19:02, 24 яну 17 / Политика 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Назначеният от президента кабинет има три основни задачи – да управлява страната, да не допуска сътресения и да организира избори. „За големи реформи няма време”, каза в предаването "Лице в лице по bTV д-р Мирослав Ненков, който беше здравен министър в две служебни правителства.

На въпрос на водещата "Може ли човек да направи големи бели, докато е служебен министър?" известният с чувството си за хумор ексминистър отговори с „Уха, със всика сила може да направи големи бели"!

Д-р Ненков призова следващия здравен министър да възстанови работата на Фонда за лечение на деца в чужбина. Според ексминистъра срещу структурата е бил извършен „атентат” и сега тя не работи ефективно и няма публична информация за нещата, които се случват вътре.

Според него през последните години проблемът е най-вече в тоталната липса на приемственост.

"Няма как за три месеца да се направи нещо, с което човек да си остави името в здравеопазването. Всяка една голяма реформа ще изисква време, усилия и екип”, подчерта д-р Мирослав Ненков и допълни: „Не може да се вземат управленски решения защото „Аз си го чувствам вътрешно” или „Една жена го е казала на пазара”.

По думите на бившия министър всеки на неговата позиция може да получи много ясна информация за резултатите от дадена реформа и ако тя работи добре, или най-малкото не пречи, е по-добре да се правят промени чак когато в Министерството на здравеопазването влезе ръководител, който може да поема и политическа отговорност.

Той призна, че корупционни „намеци” е имало. „Един и същи консуматив, медикамент на една и съща фирма в различните болници се продава на различни цени. Разходите на НЗОК за онкология растат страшно много, защото: болните са повече, защото ги лекуваме по-дълго или по-качествено, с по-качествени медикаменти? Отговорите на тези въпроси ще кажат колко са големи комисионните”, каза още д-р Ненков.

Според него все пак българското здравеопазване работи добре за ресурса, с който разполага и у нас не се чака толкова за преглед при специалист, колкото, например в Обединеното кралство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама