Съдебно заседание по делото „Октопод“ срещу Алексей Петров и други обвиняеми приключи с разпит на свидетели

12:55, 03 фев 17 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключи днешното съдебно заседание по делото „Октопод“, в което обвиняеми са – Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, Кирил Топалов и Янко Попов. Те са обвинени за организиране и ръководене на организирана престъпна група с цел рекет. В днешният съдебен процес бяха разпитани свидетели по делото, но в показанията си те казаха, че си спомнят много малко, тъй като са минали години от събитията през 2006г. - 2007г.

Припомняме, че бившият съветник от ДАНС Алексей Петров стана обвиняем в далечната 2010 г. като лидер на престъпна група за рекет, пране на пари, укриване на данъци. През годините обаче, повечето от обвиненията отпаднаха. Старта на делото бе в Софийски градски съд, а съдия по делото беше Румяна Ченалова. Малко преди да приключи делото, то беше прекратено, тъй като съдия Ченалова беше отстранена от длъжност, заради извършени от нея престъпления по служба. Именно заради това делото започна отначало, но в Специализираният наказателен съд. Преди старта на делото „Октопод“ в Специализирания наказателен съд прокурорът Светлозар Костов си направи самоотвод. Трябва да се отбележи обаче, че Костов бе прокурор по делото още от първия ден в продължение на четирите години, през които то се водеше в СГС. Прокурорът обоснова отвода си с аргумента, че не се чувства безпристрастен. Тогава стана ясно, че преди делото да бъде прекратено в градския съд, по него бяха проведени над 75 заседания и бяха разпитани 180 свидетели, 31 вещи лица и към 15 пострадали.

Междувременно заради нарушения по време на арести при акция “Октопод” преди 7 години, България бе осъдена в Страсбург да заплати общо 110 000 евро обезщетения на Алексей Петров, Антон Петров, заради изявления на представители на съдебната и изпълнителната власт, както и заради заснемането на самия арест. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама