Здравното министерство започва преговори за намаляване на солта в хляба и млечните продукти

18:51, 17 фев 17 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравното министерство ще започне преговори с производители на храни за намаляване на солта в хляба и в млечните продукти, съобщиха от ведомството.

Същевременно експерти от министерството работят в момента по законови промени за въвеждането на такси върху безалкохолните напитки със съдържание на захар и поетапното елиминиране на трансмазнините в преработените храни. Това са част от мерките, които МЗ подготвя срещу нездравословния начин на живот на българите, който ни поставя на челно място по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания, съобщи днес в София служебният заместник-министър на здарвеопазването Галин Каменов.

В България консумацията на сол, захар и мазнини е над препоръчителните дневни дози. Освен това 70 % от хората не спортуват, почти 40 % пушат, всеки четвърти българин употребява редовно алкохол. Всички тези рискови фактори допринасят за около 40 % от смъртните случаи в страната, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Галин Каменов обясни още, че първата мярка на МЗ е да проведе разговори с производители на хляб и млечни продукти да влагат по-малко сол в тях. По думите му това няма да коства нищо като инвестиция на фирмите от бранша и затова ведомството разчита на успешни преговори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама