Румен Радев: Трябва да пазим своите праведници

19:12, 19 фев 17 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: „Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя, губя само себе си“. Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Това заяви президентът Румен Радев пред паметника на Апостола на свободата, съобщи БГНЕС.

„Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха. Днес всички го почитаме. Това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим, да работим заедно. Защото както Апостолът казваше: всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат повечето от глупостта са причината за разделянето на един народ“, заяви президентът Радев.

Той посочи, че в българските борби за свобода имат много мъченици, но Левски е повече от герой. „В историята рядко в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост. Затова томове книги тежат по-малко, отколкото тефтерчето на Левски“, каза държавният глава.

„Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, които разни политици от разни епохи се опитваха да го вкарват за своя изгода“, заяви Радев.

Според него Левски е онзи хоризонт, към който всички трябва да гледаме с надежда. „Всички ние – слабите и силните, обезверените и вярващите – всички ние, българите. Той е нашето упование“.

Президентът посочи, че всяко време има своите робства и страхове. „Но това са робства, които умът допуска, а безверието храни и които примирението превръща в ежедневие“, каза още той.

„Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола: истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме“, подчерта президентът Румен Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама