50 магистрати са подали декларации за имущество

11:18, 20 фев 17 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

50 магистрати са подали досега декларации за имущество и интереси в Инспектората към ВСС. Крайният срок е 15 май, съобщиха от Инспектората към ВСС.

От 1 януари 2017 г. влезе в сила раздел I „а” „Проверка на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите” на глава девета „Статут на съдиите, прокурорите и следователите” от Закона за съдебната власт. На основание чл. 175б, ал. 1 във връзка с чл. 175а, ал. 1 от ЗСВ магистратите не декларират обстоятелствата относно имущество и интереси по съществуващия до 31 декември 2016 г. ред /имуществото – пред Сметната палата, а частните интереси – пред ВСС по реда на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси/, а пред Инспектората към ВСС.

4199 са действащите съдии, прокурори и следователи към 1 януари 2017 г. по списък, предоставен от ВСС. Всеки от инспекторите в Инспектората ще проверява подадените декларации и свързаната с тях информация на 420 магистрати.

Инспекторатът към ВСС ще проверява съответства ли декларираното от магистратите имущество за предходната календарна година с данните от съответните публични регистри, пред които декларираните факти подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване. При установено несъответствие над 5000 лв. ще сигнализира компетентните органи да извършат проверка на имущественото състояние на магистрата, а ако има данни за престъпление – да го разследва прокуратурата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама