Националният исторически музей показва изложбата „Вотиви“

14:17, 20 фев 17 / Култура 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата „Вотиви“ще бъде открита на 22 февруари 2017 г. от 11:00 ч в сградата на Националния исторически музей. Посетителите ще могат да видят в експозицията вотиви от колекциите на Националния етнографски музей, Националния исторически музей, Регионалните исторически музеи в Бургас, Варна, Габрово, Хасково, Шумен и Ямбол, Регионалния етнографски музей - Пловдив, Историческите музеи в Малко Търново, Средец и Попово и Етнографския музей на открито „Етър”.

НИМ участва със 116 вотива от общо 552 в изложбата. Представени са няколко оброчни фигурки от античността, останалите са от ХIХ и ХХ век. Вотивите представляват фигурки, изработени от метал, които са били слагани върху икони. 

Терминът "вотиви" се извежда от латинската дума ex-voto и на български най-общо означава вричане, оброк. Народът ни ги е наричал "оброци". Думата оброк се използва както за акта на самото обричане или обещание, така и за обречения предмет. Почти всичко, без оглед на размер, тегло, форма, а понякога и функции, може да се превърне в оброк, ако е посветено на бог/божества.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама