Патриархът освети параклис в памет на героите от Първата световна война

15:36, 20 фев 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Патриарх Неофит благослови името "Св. Георги Победоносец" за храм-мавзолей в памет на българските герои от Първата световна война (1914-1918), съобщиха от Столична община.

На срещата, проведена в Българската патриаршия, инициативният комитет за изграждането на храма представи идеята и поиска благословията на Българската православна църква. 

В срещата участваха кмета на София Йорданка Фандъкова и генерал Константин Попов, съпредседатели на Инициативният комитет, както и началникът на Военна Академия "Георги Раковски" генерал-майор Груди Ангелов, зам. -кметът на София Тодор Чобанов, художникът Татяна Узунова - автор на идейният проект, Красимир Узунов и висши духовници. 

Името "Св. Георги Победоносец" бе предложено на основата на дейността на няколко общества, дружества и организации, създадени през 1917 г. и през 1940 г., които са се заемали с изграждането на паметен параклис в София със същото име в памет на загиналите в боевете в Завоя на река Черна през 1916-1918 г. и на български летци по време на Първата световна война. Тези родолюбиви начинания са били осуетени от политически промени, настъпвали в живота на държавата.

Допълнително основание за искането дава и традицията за отбелязването на 6 май като Ден на храбростта и Празник на кавалерите на Военния орден "За Храброст", към който  след подписването на Ньойския мирен договор през 1919 г. е прибавен и Празникът на Българската армия, която дотогава е празнувала на 27 ноември. Оценено по достойнство беше мястото на българското военно духовенство във войните за национално освобождение и обединение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама