Лиляна Павлова: Никога никого не сме подвеждали

18:20, 20 фев 17 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В изявление пред медиите по повод данните за саниране на служебното ръководство на МРРБ, Павлова изрази съжаление, че за пореден път се налага да дават информация по „поредните неверни твърдения и внушения, които се опитва да прави служебният кабинет". Тя посочи, че днес те са признали, че интересът е огромен. „Ние винаги сме казвали – това е само началото. Първият милиард беше само началото. Устояхме и вторият милиард по програмата, но от тук нататък, не веднъж и премиерът Борисов беше казал: всяка година по милиард трябва да отделя държавата, за да може цялостният сграден фонд в страната да бъде обновен. Това е една политика, която трябва да продължи поне следващите 10 години, за да обновим сградения фонд в страна”, заяви тя.

По твърденията на МРРБ, които тя определи в „голяма степен неверни и спекулативни”, Павлова посочи нейните факти: Програмата стартира 2015 г. с ясната заявка, че тя започва с първия милиард, но още тогава бе обявено, че ще се сключват договори до размера на наличния финансов ресурс и че срокът на кандидатстване 2015 г. – 2016 г. Така че никога, никого не сме подвеждали”. Още февруари 2016 г. сме уведомили Българската банка за развитие да не се сключват нови споразумения, докато не сме сигурни, че сградите от 2015 г. могат да бъдат и трябва да бъдат довършени качествено и в срок. Павлова посочи, че ноември 2016 г. е изпратено писмо да се преустанови сключване на нови договори със строители за изпълнение на сградите, за да няма необезпечен финансов ресурс. „Обезпечихме финансово първия милиард и гласувахме в НС втория милиард, за да може да се довърши изпълнението на сградите и да могат да бъдат избрани изпълнители”, продължи тя.

Първите 2200 сгради са обезпечени, ще могат да бъдат сключени договори, когато приключат всички тръжни процедури по първите сгради спрямо свободния ресурс, както пише и в постановлението и всички са ясно уведомени. Нови сгради ще могат да бъдат сключвани и по–нататък.

За референтните стойности, тя посочи, че живеем в пазарната икономика и пазарът е този, който определя цените. През 2015 г., когато през октомври са въведени тези цени, то е на база на три обективни критерия.

За твърденията за недопустими разходи, Павлова заяви, че те не са за сметка на живеещите в сградата. „Ако съответният кмет на община си е позволил, е преценил, че иска да направи допълнителни разходи, различни от тези, които са част от енергийното обследване, част от предписанията на количественото-стойностната сметка от енергийния одит на сградата, ако общината е преценила да направи такъв разход, тя трябва да знае, че той остава за сметка на общината”, заяви тя. Павлова подчерта и че контролните механизми също са ясно разписани.

„Виждаме, че и служебният кабинет дава удобно тези за говорене на нашите опоненти в кампанията, да атакуват най-успешните дейности на кабинета, а именно – инфраструктура, саниране. Там, където има видими резултати и там, където видимо има хора, които са доволни”, заключи бившият регионален министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама