Над 20 хил. студенти са участвали по програма "Еразъм"

13:00, 21 фев 17 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Програма "Еразъм" е най-голямата програма на ЕС за обмен в областта на образованието, на която честваме 30 години от нейното основаване. За тези 30 години в България студенти и преподаватели са я използвали за обмен и за срещи с техни колеги от чужбина. Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков, предаде БГНЕС.

Страната ни участва в програмата от 1999 година като за целия период до сега над 20 хиляди студенти и над 13 хиляди български преподаватели са използвали нейните възможности.

През 1999-2000 г. са участвали само 10 висши училища, а в момента са включени 47 от 51 висши училища в страната, каза още министърът. През 1999 г. само 134 студенти са се включили в програмата, докато през настоящата академична година броят им е 1450 студенти. През 2007-2008 г. са се обучавали 1078 студенти, а през тази година - 1452 студенти.

Български студенти са се обучавали в университети в Германия, Великобритания, Франция, Белгия, Полша, Испания и Гърция, Италия във всички области.

Проф. Денков каза, че за него програмата “Еразъм”е тази програма, по която няколко от най-добрите му студенти са отишли в чужбина за първи път през 2006 г.

Настоящата програма продължава до 2020 г. като Денков се надява и да продължи и след това, защото общоевропейското образователно пространство е част от европейския проект.

Бях изненадан, че в резултат на програмата “Еразъм” има родени към 1 млн. деца. Това означава, че този обмен между млади хора в образованието дава и такива странични ефекти. Няма лошо, но това не е основното, за което е предназначена програмата, заяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков.

Чрез “Еразъм” можем да ходим в други държави, да се запознаваме с други култури, можем да обогатяваме своите знания. Преди това е било практически невъзможно, каза проф. Герджиков. Сега младите имат великолепна възможност да се обогатяват професионално и културно.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков каза, че програмата "Еразъм" и наследникът й "Еразъм +" са допринесли много за образованието в Европа и в България, и е трудно да се изтъкнат всички ползи на програмата.

Ректорът на Алма матер разказа, че университетът е започнал да работи по програмата през 2000 г. и тогава са изпратили 15 студенти, а до момента бройката на изпратените студенти е 3720. Само за последните 10 години преподавателите, които са заминали по програмата, са 685, а  290 са приетите чуждестранни преподаватели дошли също по програмата.

Това, според него, показва начинът, по който се разраства програмата. Невидими остават ползите за студентите и преподавателите, които са се докоснали до чуждестранните образователни системи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама