Инж. Иван Андреев: Предложените по-високи прагове за въглеродните емисии са смъртна присъда за енергетиката ни

14:17, 21 фев 17 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложените по-високи прагове за въглеродните емисии са смъртна присъда за българската енергетика, както и за българската индустрия и икономика.

Това заяви днес инж. Иван Андреев изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара на брифинг на тема: „Бъдещето на българския въгледобив”, предаде БГНЕС.

Инж. Андреев призова за национален консенсус за запазване на сегашните нива на емисии от промишлеността, в т.ч. и конвенционалното електропроизводство. В работата на форума участват представители на институциите у нас, свързани с проблема, както зам.министърът на енергетиката Константин Делисивков и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Дискутираната тема е в контекста на готвените промени в Референтния документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Предвижда се завишаване на изискванията за лимити на емитираните от ТЕЦ парникови газове.

Искаме да информираме обществото какво се случва. За нас това е важен въпрос, заяви в приветствието си на откриването инж. Андреев. Искаме да призовем държавата и нейните представители да участват активно, да лобират в ЕК и ЕП в защита на нашия национален интерес, целта ни е спешна консолидация- искаме да спрем ликвидацията на цял един отрасъл, посочи инж. Андреев.

Българската минно-геоложка камара винаги защитава интересите на бранша, заяви проф. Николай Вълканов, зам.-председател на Българската минно-геоложка камара. Проблемът ни е по-тежък от този при затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ ”Козлодуй”, защото 40% от произведената енергия за България идва от всички ТЕЦ-ове в „Марица Изток”. Смятаме, че завишаването на изискванията за въглеродните емисии не е правилното решение, не е и алтернатива, каза той. Опасното е да не си затворим ние „Мини Марица Изток”, защото от много интереси и това може да се случи. Инвестициите в мините закъсняват, допълни Вълканов като подчерта: трябва ни подкрепа. Написахме писма с позицията на камарата и ги изпратихме до институциите в България, очакваме разбиране, каза той.

Мини „Марица Изток” е гръбнакът на българската енергетика, подчерта инж. Андон Андонов, изпълнителен директор на „Мини Марица Изток”. Уведомиха ни в тревожно писмо за промяната в началото на годината - предстои през месец април да се прегласуват наново показателите за емисии, които са силно завишени, но централите ни няма да могат да ги изпълнят, защото за това са необходими огромни инвестиции, посочи той. Търсим съмишленици сред страните-членки на ЕС, предимно Германия и Полша, за общи действия.

Ние сме предприятието с най-голямото производство на въглища в България, което работи от 65 години, заяви и зам. изпълнителният директор на „Мини Марица Изток” инж. Димитър Чолаков.Общата площ на находището ни е 240 кв. км, уточни той мащаба на дейността им. Геоложките запаси и ресурси на находището са за близо 2 млрд.тона, още 30 г. мините могат да осигуряват светлината и топлината на домовете ни, добави той. При нас работят над 7 300 000 души, а над 12 хил. души - непряко заети.

Документът разглежда големите горивни инсталации, като са обхванати всички видове конвенционални централи - Директивата на ЕС за комплексно предотвратяване на замърсяването, предвижда комисия, която да обсъди нови нива на емисиите, посочи в изказването си зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков. Заложените референтни стойности трудно ще бъдат изпълнени с наличния ресурс в България, каза той. Според него „става дума за емисиите на живак, на азотни и серни оксиди, за сероочистването. Ние сме съгласни, че енергийната ефективност и сигурност са важни за конкурентноспособността на Европа, но национално отговорната позиция изисква баланс между грижата за околната среда и конкурентното развитие на енергетиката“, подчерта зам.министърът на енергетиката. Обсъжданите промени в Референтния документ биха затруднили изключително много „Мини Марица Изток”. Алтернатива ли е вносът на въглища у нас - ето това е възловият въпрос, заяви той. В краткосрочен план това би поставило под риск енергийната сигурност на страната, е мнението на Делисивков. Министерството на околната среда е водещо при обсъждане на темата и трябва със съвместни усилия да търсим решението, добави той. Мотото на тази среща е – да бъдем силни заедно, за осигурим сигурността на доставките на енергия. Подкрепи го и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама