Експерт предупреди: Нова директива на ЕС ще убие българския въгледобив

15:43, 21 фев 17 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова директива на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации ще убила българския въгледобив и цялата ни енергетика, категоричен е Иван Андреев, изпълнителен директор на Българската минна-геоложка камара.

"Експертите твърдят, че при тези нива на чистота, няма как да бъдат покрити изискванията дори от най-модерните ТЕЦ-ове, които има в момента в България. Това е неизпълнимо не само за нашите централи, но и за модерните централи в Германия, в Румъния, в Полша… Там разчитат на 45% от микса, произведен от въглищните централи. Същият процент е в Румъния, в Германия, в Полша разчитат на 83% от микса и те са още по-притеснени от нас. Ние сме много разтревожени, защото ако извадиш от едно цяло 45%, просто няма какво да направиш. Ако има начин, той ще стане изключително скъп. Това ще постави и нашата индустрия в неконкурентна среда, т.е. нашата индустрия, което се захранва с ток, става неконкурентна с тази разлика в цената", заяви Андреев пред БНР.

Ако бъде приета тази директива, то поне три ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток" има опасност да затворят, следователно и мините да прекратят работа от този комплекс – това са двете американски централи, държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Брикел. Най-простият отговор за тяхното затваряне е, че те не могат да изпълнят критериите", допълни Андреев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама