Галерия „Средец“ представя непоказвани досега картини на Тодор Панайотов

16:00, 22 фев 17 / Култура 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес от от 18.00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде открита ретроспективна изложба по повод 90 години от рождението на Тодор Панайотов. В експозицията са включени 36 живописни платна и графични творби. Интересно е да се отбележи, че живописните произведения, в по-голямата си част, ще бъдат представени пред публика за първи път. Произведенията, които са включени в изложбата, са собственост на семейството но автора.

Организаторите на събитието припомнят още, че при организираната през 2009 г. изложба на Тодор Панайотов, Ружа Маринова и академик Светлин Русев определят художника като едно от най-големите имена в съвременното ни изкуство.

Тодор Попов е известен с това ,че е един от първите графици през 70-те години, които експериментират в смесена техника с фотодокументален елемент. Той създава графиката „Владайското въстание” (1978), която става доказателство за това, че никога не е бил безразличен към съвременните европейски тенденции.

„Художникът Тодор Панайотов е смятан за един от големите български графици не само в контекста на своето поколение, но и в историята на българското изкуство. Той е от типа художници – явления, които не създават революционни промени в развоя на изкуството, но концентрират естетиката на времето в съчетание с богат талант и силна личност.“

С тези думи галерия „Средец“ на Министерство на културат завършва представянето на личността и изкуството на големия творец. Всички желаещи да видят изложбата, могат да го сторят до 14-ти март в сградата на галерията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама