Подадена е оферта за устройствата за машинно гласуване

17:29, 22 фев 17 / Политика 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има подадена оферта за доставка на машини за гласуване. Тя е постъпила буквално в последния момент – 13 минути преди изтичането на крайния срок.

Все още няма информация за фирмата, която е подала документите си в 16:17 часа, предаде Нова телевизия, цитира БГНЕС. Публичното отваряне на офертата ще бъде в 17:30 часа.

Фирмата, която досега винаги е осигурявала машините за експерименталното машинно гласуване, съобщи във вторник пред Нова, че няма да участва в обществената поръчка за изборите на 26 март. Причината е краткият срок за доставка на 13 500 машини.

Съдът вече се произнесе, че машина за гласуване трябва да има във всяка секция. Миналата седмица служебният кабинет съобщи, че след проучване в Европа и Щатите, изводите са по-скоро, че техниката няма как да бъде доставена за толкова кратък срок.

В закона е предвидено, че ако няма машини, се гласува на хартия, но липсата им би създала условия за оспорване или обжалване на вота. Ако държавата реши машини да има само в някои секции, фирмата, която досега е осигурявала машините, би могла да достави до 26-и март между 500 и 1500 машини. Те биха стигнали за най-много три районни избирателни комисии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама