София филм фест представя „Спомен от страха“

17:37, 22 фев 17 / Култура 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 15 март в салона на софийското кино „Люмиер“, като част от започващия София филм фест, ще бъде представен „Спомен от страха“ - новият филм на популярния режисьор Иван Павлов.

За филма си самият режисьор казва, че това е сгъстена форма на действителността от 1968 година. В него има хиперболизация, защото същността на живота е гротескова. Замислен е като изповед, образ на нравствена болка, но не и като социална реакция.

И допълва:

1968. Изгорена книга. Провален живот. Унижения, които не се прощават. Травми, които не се забравят. Малки „бунтове” и малки „предателства”. Пъзел от много човешки съдби, в които малките „не”-та образуват едно голямо „да”…“

Организаторите на събитието пък представят лентата като бавно безвремие, в което протичането на живота е далечен, но не носталгичен, а критичен спомен.Спомен, който изключително точно е уловил духа на онези 45 години, които уж са стигнали, но все още определят битието ни.

Филмът вече е отличен със Специална награда на критиката от фестивала „Златна роза” - Варна '16. За самия режисьор обаче, истинската преценка за качествата на създаденото от него, ще може да даде само времето:

Тези, които ще харесат филма - грешат. Тези, които няма да харесат филма - също грешат. Защото сега аз самият не зная филмът добър ли е или лош. Ще проверя това след 20 години и тогава ще ви кажа, какво мисля за филма.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама