Гергин Борисов: Столична община не поддържа обектите си

18:00, 22 фев 17 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трудно може да се каже колко пъти е правен ремонт на фонтана на бул. "Витоша". Имаше проблеми, малко след като беше пуснат в експлоатация, защото се разпени. След това имаше инцидент с дете, което се беше хлъзнало по фонтана и от тогава е спряна водата. От този момент насетне спира и поддръжката му, като в момента никой не си прави труда дори да го поддържа и плочките се ронят.

Това коментира пред БГНЕС Гергин Борисов от "Спаси София", предаде БГНЕС.

Поводът за разговора ни с него е плачевното състояние на пешеходната част от булевард "Витоша" и небезизвестния фонтан на пресечката с ул. "Петър Парчевич". Разбитите, изкъртени и липсващи плочки по новата пешеходна зона на столицата след зимата са повод за недоволство и възмущение, столичани масово свързват некачественото изпълнение на булеварда с корупционни схеми. Освен лошото състояние на току-що ремонтирания единствен пешеходен булевард в града, на дневен ред е и състоянието на фонтаните из София. Проблем, който въобще не е новина, следва да бъде поставен пред отговорните лица, а именно – кметът Йорданка Фандъкова.

Фонтанът на „Витоша” в момента се използва от децата като лесна катерушка, друг е въпросът дали тук е мястото за подобно нещо. Имаше един много „тъжен” конкурс, даден на студентите от Националната художествена академия. Заданието беше студентите да го украсят и разнообразят. Всички предложения бяха с голямо въображение от страна на студентите, „но колкото и да декларираш една грешка, тя си остава грешка”, заяви Гергин Борисов.

Той припомни, че след анкета, софиянци заявиха категоричното си мнение, че не харесват фонтана и искат неговото демонтиране. Тогава бившият главен архитект на София Петър Диков заяви, че демонтажът ще струва около 300 хил. лв. Нелепото тук е това, че стойността на самия фонтан, който е изграден от бетон и мозайка за басейни, е по-ниска, недоумява Борисов.

Според него Столична община няма навика да прави консистентна поддръжка на обектите си. Фонтанът все още обаче е в гаранция, т.е. фирмата изпълнител е длъжна при проблем да извърши ремонта за своя сметка. Фонтанът и в момента се нуждае от ремонт, защото части от мозайката са изпопадали и на тези места, децата започват да си играят и да правят дупка в бетона.

Че общината не си ремонтира обектите става ясно и от наличните чешми по булеварда, които бяха наречени от софиянци „бидета” заради формата си. Тогава общината реши не да ги подмени с по-хубави, а да ги премахне изцяло, което доведе до това, че в момента няма нито една обществена чешма на булеварда.

Гергин Борисов дори е против ремонтът на булеварда да бъде наречен реновиране, защото реновиране предполага ремонтът да бъде направен, така че да бъде модерен, иновативен или адекватен на столичен пешеходен булевард, а при това изпълнение не се вижда нищо такова. Не е адекватен ремонтът и за нуждите на хората, които идват тук, каза той.

Оказва се, че този проект е изключително лошо менажиран от бившата управа на отдел “Архитектура и градоустройство”.

Проблемите, които станаха и с хидрантите, показаха, че проектът, който е правен за разположение на хидрантите и на инженерната инфраструктура, по никакъв начин не е съгласуван с човека, който е правил проекта за настилките и се стигна до там, че тротоарното право, което се раздава на заведенията, се съобразява с настилките и от там се стига до там хидрантите да се озоват в заведенията.

При ремонта на бул. „Витоша”, първият участък от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Неофит Рилски" беше възложен на турската компания "Доуш иншат ве тиджарет", които изграждат и метрото в този участък. Ремонтът започна през 2012 г. Поръчката за частта до ул. "Солунска" бе спечелена от "Трейс София" с 1.7 млн. лв. Последната отсечка - от ул. "Солунска" до ул. "Алабин" е изпълнена също от "Трейс София" и първоначално предвиждаше да бъде със зелени места за почивка. Тези места и в момента съществуват, но са неизползваеми, защото някъде влизат в рамките на “заведенията”, които са по булеварда, а там, където не са заобиколени от тенти, са в такава близост до тях, че едва ли има някой, на който му е приятно да седне до найлоните, които обикалят пейките. Още докато тече тази трета фаза от ремонта на булеварда от Спаси София алармират, че направеното се руши, обясни Борисов и допълни, че още тогава организацията е посочила, че новоизградената настилка се руши и няма да издържи дълго време.

„Боядисаните със спрей павенца, вече придобиват оригиналния си вид”, посочи той.

Причината за чупещите се и разместени клинкерни павета може да е както от технологията, по която са поставени настилките, така и от материалите, смята Борисов.

Според него, когато се прави представителна пешеходна улица, по която при инцидентни случаи трябва да влизат и автомобили, трябва да се изберат подходящи материали, които да не са клинкерни павета, които са за слабо натоварване от пешеходци и техника.

По-добър вариант е да се използват модерните материали, както е навсякъде - гранит и мрамор, защото те са изключително трайни, здрави, и ако се положат правилно, могат да оцелея десетилетия. Например, в момента за проекта за реновиране на бул. “Граф Игнатиев” се залага на гранит за настилката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама