Спецсъдът заседава срещу Ценко Чоков, сина му и още петима

20:43, 22 фев 17 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираният наказателен съд ще заседава на 23 февруари срещу Ценко Чоков, сина му и още петима участници в ръководената от него организирана престъпна група. Това съобщи БГНЕС.

Срещу Чоков са повдигнати пет обвинения - като ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. На сина му Мартин Чоков също са повдигнати обвинения за участие в ОПГ, лихварство, отвличане и побой. Освен това, той е привлечен и за принуда, както и за заплаха със смърт.

Обвинения за участие в групата са повдигнати на Иван Тодораков, Димитър Каменов, Иван Тодораков, Касъм Касъмов и Васил Филиповски. Част от тях са привлечени като участници в конкретни престъпления на групата.

В хода на досъдебното производство срещу Чоков и групата му са събрани 38 тома материали. От държавното обвинение посочват, че обвинителната им теза е подкрепена от заключенията на множество експертизи, както и от събраните по делото доказателства.

Обвинителният акт бе внесен веднага след приключване на процедурата по поисканото изменение на наложената на Ценко и Мартин Чокови мярка за неотклонение „задържане под стража”.

С определение на Апелативния специализиран наказателен съд от 13 февруари е изменена мярката за неотклонение на Ценко Чоков от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Ден след промяната на мярката се оказа, че съдийка Даниела Росенова Иванова, пуснала Чоков от ареста, кандидатства за председател на Апелативния специализиран наказателен съд.

А още един ден по-късно, на 15 февруари, главният прокурор Сотир Цацаров поиска председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов да прецени дали не е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение относно мерките за неотклонение по делото за скандалния кмет на село Галиче на съдия Росенова.

В последвалия коментар от страна на Лозан Панов, той заяви, че съмненията за случайното разпределение ще бъдат изяснени.

БГНЕС припомня, че кметът на Галиче и синът му заедно с още 6-има души, бяха задържани на 26 май 2016 г. при показна акция на МВР. Протестите на жителите в Галиче срещу кмета им не стихват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама