В Елин Пелин събират подписка в защита на сирийското семейство

09:08, 24 фев 17 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители на Елин Пелин ще се съберат утре, за да демонстрират подкрепа и солидарност със сирийското семейство, на което беше отказана регистрация в града. Инициативата има страница в социалната мрежа Фейсбук, както и петиция в подкрепа на семейството, съобщи БНР. 

Според един от инициаторите - Владимир Колев, страхът на хората, които протестираха срещу настаняването на бежанците в града, бил насаден от външни фактори. 

"Ако те се запознаят с това семейство, ако въобще хората се опознаят едни други, ще стане много по-лесно да намерят общото и да видят, че реално проблем няма и страхът е изкуствен", каза Колев. 

Той подчерта, че събитието ще бъде мирно и не е протест срещу кмета и общинската власт. "То просто събиране да се направи подписка. Надявам се да можем да повлияем по някакъв начин. Тъжно е, че не можем да се разберем като хора".

Жителите на Елин Пелин не искат сирийското семейство, което има хуманитарен статут от Държавната агенция за бежанците,  да се засели в общината. Кметът Ивайло Симеонов отказва вече два месеца да издаде ЕГН-та и документи за самоличност на бежанците, въпреки че е длъжен да го направи. Симеонов настоява, че сирийците трябва да си намерят друго място за живеене и че няма да допусне никой да нарушава спокойствието и мира на съгражданите му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама