Лечков осъди прокуратурата

10:38, 24 фев 17 / Спорт 25 707 Шрифт:
Автор:

Прокуратурата на Република България ще трябва да плати 50 000 лв. на Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен, за причинени неимуществени вреди – преживени тежки душевни болки и морални страдания от незаконно повдигнато обвинение. Още 7317 лв. де му бъдат дадени за имуществени вреди, ведно със законната лихва. Решението е на Старозагорския окръжен съд.

Ищецът Лечков твърди в исковата молба, че на 18.05.2011 г., Окръжна прокуратура Сливен внесла обвинителен акт в Окръжен съд Сливен против него, затова, че на 14.09.2007 г. в Сливен, в качеството му на длъжностно лице – кмет на общината, съзнателно сключил неизгодна сделка, като случаят е особено тежък. Със същия обвинителен акт било внесено и друго обвинение, а именно за това, че през март и април 2009 г. в Сливен, при условията на продължавано престъпление, направил опит да принуди служител от Данъчната администрация, да извърши нещо противно на волята му.

След отвод на всички наказателни магистрати от Сливенския окръжен съд, делото е изпратено за разглеждане в Окръжен съд Стара Загора. С присъда от 14.01.2013 г. Лечков е бил признат за виновен и по двете от повдигнатите му обвинения. Присъдата била обжалвана пред Пловдивския апелативен съд, който я отменил. По протест на Прокуратурата, делото било изпратено във Върховния касационен съд, който потвърдил оправдателната присъда. 

Претърпеният психически натиск, моралният обществен негативизъм, дезинтеграцията на приятелски връзки, срива на положителната обществена репутация, формирането на подозрително и дистанцирано отношение на негови лични привърженици, на спортната общественост, както и препятстването да заеме съответстващи на популярността му позиции в международни органи и организации и в крайна сметка и като установен обществено политически резултат - оттеглянето на доверието от страна на неговите привърженици и избиратели, довело до загубата на изборите за кмет на населено място, формирало много значими по размер и значение неимуществени вреди. Ето защо Лечков моли съда да осъди Прокуратурата на Република България да му заплати сумата от 543 055,44 лв., представляваща обезщетение за неимуществени и имуществени вреди.

Пред съда съпругата му разказва, че заради приятелите им се отдръпнали, децата били обект на подигравки и т. н. От  УЕФА замразили членството му в комисия, заради тревожност около името му. Той трябвало да обяснява на всичките си роднини и приятели, че е невинен и това много го наранило. От показанията на юрисконсулта на Общината пък става ясно, че атмосферата там била тягостна, това се отразило на неговата репутация и авторитет. Ако не течала тази процедура и не били писанията във вестниците, Лечков щял да бъде избран за трети мандат кмет.

Според съдиите, Лечков е претърпял неимуществени вреди и се следва обезщетение в размер на 50 000 лв. от незаконно повдигане на обвинение. Засегнати са неговата чест и достойнство, незаконното обвинение се е отразило негативно на общественото му положение. 

Предявеният иск за присъждане на имуществени вреди е основателен и доказан до предявения размер от 7317 лв. и следва да бъде уважен.             

Решението  може да се обжалва пред Апелативен съд Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама