Честваме паметта на свети Серафим Софийски Чудотворец

05:45, 25 фев 17 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия – св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец се навършва на 26 февруари, информира БГНЕС. По повод годишнината празненствата започват на 25 февруари.

В съботния ден в Руския културно-информационен център, ще се състои юбилейна научно-богословска конференция, посветена на годишнината от прославлението на св. Серафим. Международната конференцията, в която ще вземат участие духовници, изтъкнати учени историци и богослови, се организира от Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София в рамките на програмата „Возвращение забытых имен”.

От 16.30 часа в Руския храм-подворие "Св. Николай" ще започне Всенощное бдение, което ще бъде оглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян. Същия ден от 19 часа ще се състои концерт в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. В него ще вземат участие мъжкия камерен хор „Възкресение” от гр. Днипро под диригентството на А. Воскресенска и хора на храма-подворие „Свети Николай” с диригент В. Ченова-Стефанова.

В деня на прославлението на св. Серафим, 26 февруари, ще бъде отслужена съборна света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където преди точно една година се състоя и тържественото прославление на светеца. Празничната богослужба ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение с Негово Преосвещенство Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав и архиереи на БПЦ. Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в светата Литургия.

В 12.00 часа ще бъде отслужен и молебен при гроба на светеца в криптата на Руската църква, възглавен от Българския патриарх Неофит. В края на молебена ще бъде осветена новата икона на св. Серафим, която ще стои над гроба му.

В течение на целия ден след това на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. Храмът на 26 февруари ще бъде отворен от 7.00 до 21.00 часа.

От Светия синод припомнят, че погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) бе канонизиран от Руската православна църква и от Българската православна църква през 2016 г. На своето заседание на 5 февруари Светия Синод на БПЦ взе решение тържественото прославление на новия светия да се състои на 26 февруари - денят на неговата кончина, който да бъде и денят в който занапред ще се празнува паметта на свети Серафим Софийски Чудотворец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама