„Лъвкрафт – театър в киното“

14:30, 26 фев 17 / Култура 25 641 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представление-лекция за живота и творчеството на писателя Хауърд Филипс Лъвкрафт ще изнесат актьорите Леонид Йовчев и Галя Костадинова на 28-ми февруари от 18:30 часа в Дома на киното в София.

„Х.Ф. Лъвкрафт е странна, забележителна фигура в литературната история. Въпреки че приживе остава почти напълно неизвестен и умира в бедност, неговите произведения имат огромно влияние върху horror жанра в литературата, киното, музиката и поп културата.“- четем на страницата на събитието.

Оттам разбираме и че представлението е и лекция, защото експериментира и смесва теоретически и практически с понятия от лъвкрафтовата вселена и с фактология от биографията и литературата му.

Представлението се осъществява със съдействието на Министерството на културата и Дома на киното. Колкото до причините, поради които организаторите са избрали да ни запознаят точно с личността Лъвкрафт, те споделят:

„Лъвкрафт пише за завръщане в къщата на детството – стара, потънала в разпад, сред завземаща я мрачна зеленина. Копнежът по красотата на бавното разложение на подложената на естествения ход на времето материя е това, което ни привлече към Лъвкрафт. Да, разбира се, и чудовищата, и страхът от непознатото, непредставимото, безформеното. Но в тях се съдържа любов към всичко онова, което надскача баналното ежедневие. Ние избираме невъзможното. Искаме да намерим оазиса на разпада.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама