Проф. д-р Никола Владов: 500 медици годишно напускат България

09:14, 27 фев 17 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 500 медици напускат България всяка година, като това не са само новозавършили, има и лекари специалисти. Това каза пред bTV проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, цитиран от БГНЕС.

Заради по-добрите условия медиците предпочитат Германия. В България специализантите получават едни доста малки заплати, които не кореспондират с инвестициите, които са направили в себе си. Попадайки на едно място, където трябва да специализират, не получават най-доброто отношение, отбеляза професорът.

Той изрази надежда, че ще бъде приета нова наредба за специализацията, която ще е в полза на младите лекари.

„Мисля, че има достатъчно подготвени лекари, щом един консилиум от 12 лекари преценява, че такава операция може да бъде направена в България, не мисля, че това трябва да бъде пренебрегнато”, така проф. Владов коментира случая с малкия Байрям.

Според него у нас трябва да има урегулирана национална трансплантационна база и да има трансплантационни центрове, където да се извършват операциите.

„Проблемът е в това недоверие, което цари към българските лекари. Може би и те имат известна вина за изграждането на това недоверие”, посочи проф. Владов, който допълни, че роля за това имат и нагласите в обществото и несъвършената нормативна база.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама