Студентка от София превръща 54-ма абитуриенти в принцове и принцеси за бала

11:46, 27 фев 17 25 1549 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Съществуват истории и хора, които колкото и да се опитваме, не успяваме да преразкажем с езика на всекидневието, защото звучат прекалено приказно. Вяра Гигова е точно такъв човек – създаващ и едновременно с това създаден от приказката, в която живее. Студентка по френска филология, на която преди по-малко от година хрумва идеята да помогне на абитуриенти, които нямат възможност да си купят нови тоалети за бала казва: „Замислих се, че има доста момичета, които не могат да си позволят рокли за бала, а моята стои в гардероба напълно неизползваема в калъфа. Дадох си сметка, че аз мога да помогна на някое момиче, което няма рокля. Нямаше причина да не го направя. Видях в съзнанието си картина на това как давам роклята.“

Още на следващия ден тя споделя идеята с колегите си в университета, а малко по-късно създава и страницата „Красавицата и вяра“, в която всички желаещи, вече завършили средното си образование, могат да изпращат снимки на тоалетите (както дамски, така и мъжки), които искат да дарят на нуждаещи се младежи:

Едва една седмица след откриването на страницата, вече имах 100 рокли, за 1 месец събрах 500.“-споделя Вяра и развълнувано прошепва „Стана много голямо нещо!“

И наистина, „нещото“ се оказва плашещо голямо, както за Вяра, така и за момичетата и момчетата, които се нуждаят от костюми. Тя разбира, че те се притесняват да я потърсят, затова решава сама да стигне до тях. В крайна сметка, срещата се случва за 54-ма абитуриенти, които се превръщат в принцове и принцеси във вечерта на бала си, облечени с прекрасни официални тоалети.

Снимки: личен архив на Вяра Гигова

 

За студентката остава незабравимият спомен за това какво е чувството да си направил някого щастлив. Тя споделя: „По телефона усещах вълнението в гласа на момичетата, които получаваха роклите. Те ми благодаряха от сърце за това, което правя.“

Остава и вярата, че доброто непременно ще бъде предадено нататък и тези, които миналата година са получили дрехи ще ги дарят на следващите.

Инициативата тази година започва от днес -27 февруари.

 „ Да организирам бал в хотел в София, на който да поканя момичетата и момчетата, които са получили тоалети и тези, които са дарили своите и да ги запозная. За целта обаче трябва да намеря спонсори“, е мечтата на Вяра.

А защо прави всичко това и струват ли си усилията са въпроси, които самата тя не си задава. Да постъпва по този начин, сякаш е естественото й състояние. Просто така са я учили.

Аз съм възпитана в духа на християнските ценности, а най-важната такава ценност, която се стремя да следвам, е да дарявам добро без да искам нищо в замяна. Това ме кара да се чувствам добре“, са думи на Вяра Гигова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама