Банките с рекордни печалби, но увеличават таксите си

14:05, 27 фев 17 25 464 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

За 2016 година банките в България отчитат рекордна печалба от осем години насам. Информацията, представена от БНБ показва, че нетният приход на банките е достигнал 1,26 млрд. лв. Голяма част от печалбата идва от такси и комисионни. Очакванията са таксите да растат и през тази година, като тегленето на пари и плащането с карта ще ни струва все по-скъпо.

На този етап тегленето на пари от устройство на банката, в която имаме сметка средната такса е 22 стотинки, но може и да не ни струва нищо. През банкомат от друга банка една транзакция средно излиза 89 стотинки. Понякога обаче, тя достига дори 1,50 - 2 лева. Плащането в магазин или в заведение с карта също излиза доста по-евтино – между 5 и 6 стотинки, а в много случаи дори безплатно.

Данните от анкета на Моите пари показват, че все още над 53 % от българите предпочитат да теглят в брой, вместо да плащат с карта. Равносметката е, че ако потребителят тегли пари от 2 до 5 пъти в месеца, това може да му струва няколко лева, които за година стават десетки.

Тарифите за теглене и плащане с карта са обявени в общите условия на сайта на всяка банка. Рядко обаче, клиентите разбират за промяна в таксите. Най-скъпо е да тегленето на пари от банкомат в чужбина – там често към фиксирана такса се прибавя и процент от изтеглената сума, което често надвишава 5 лева и достига до десетки левове.

Постоянен разход са и таксите върху разплащателните и спестовните сметки, както и тези за поддръжката на карти. Ето защо, е желателно внимателно да се четат условията преди откриването на сметка и да се следи промяната в тарифите на банката в нейния сайт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама