ММС подкрепя апела за по-безопасни велоалеи в София

15:04, 27 фев 17 / Спорт 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на младежта и спорта призовава да пазим спортистите и децата на пътя и подкрепя велошествието в памет на загиналия на пътя колоездач Мартин Гачев. Това съобщава БГНЕС. То ще се проведе във вторник, 28 февруари, от 19:00 часа, а маршрутът му минава от НДК по бул. „Витоша“ до Съдебната палата.

Организирано е от клуб „Булвело“ и е подкрепено от Българския колоездачен съюз. Колоездачи от „Булвело“, от други клубове, както и много любители ще настояват за повече и по-безопасни велоалеи в София, за поддръжката в отлично състояние на сега съществуващите коридори за велосипедисти. Повод за апела на „Булвело“ е нелепият инцидент с 41-годишния шампион по колоездене на шосе Мартин Гачев. Той беше прегазен от турски камион, докато тренираше на главния път София - Калотина. Министерството на младежта и спорта подкрепя апела на колоездачен клуб „Булвело“: „Искаме хората да спортуват активно, а се случват такива инциденти. Настояваме децата да се движат, да живеят здравословно и да практикуват различни спортове, а ги отдалечаваме от спорта с подобни трагични случаи. Организираме отлични състезания за елитни спортисти, а тези, които тренират за тези прояви и практикуват масов спорт, нямат гаранции за сигурността си и се превръщат в мишени, без да са виновни. Искаме в София да бъдат изградени безопасни велоалеи“. Министерството на младежта и спорта е принципал на спорта и заедно с Българския колоездачен съюз организира редица колоездачни състезания, които отговарят на най-високите европейски и световни стандарти. На тях се спазва строг регламент за организация, охрана на трасето и обезпечаване на състезателите и екипите им. Десетки велошествия и други спортни събития в страната обаче се провеждат при минимални или без каквито и да било мерки за сигурност. За да се гарантира сигурността на всички спортуващи, е нужна обща законодателна рамка и регламент. Правилата трябва да важат не само за най-големите състезания, но и за всички малки състезания, велошествия и спортни празници, а спазването им трябва да бъде ангажимент на всички институции, които са съпричастни с масовия спорт (в случая – колоезденето).

Спортното ведомство и Българският колоездачен съюз разполагат със специалисти, които могат да участват при взимането на решения, с които да се ограничат инциденти като този с Мартин Гачев. Необходимо е те да присъстват при организацията на спортни събития със свои експертизи и да работят съвместно с отговорните институции. Създаването на нормативен документ, който да регламентира начина на провеждане на състезания и тренировки, също е наложително.

Министерство на младежта и спорта изказва съболезнованията си на близките на Мартин Гачев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама