Участниците в изборите трябва да подадат първите данни в Сметната палата До 1 март

15:05, 27 фев 17 / Политика 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единният регистър по Изборния кодекс /ЕРИК/ в Сметната палата е отворен от началото на предизборната кампания за подаване на информация от участниците в изборите за Народно събрание на 26 март 2017 г.

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите - партии, коалиции от партии и инициативни комитети, са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, т.е. до 1 март 2017 г., следните данни за включването им в ЕРИК:

обстоятелствата за вписване в регистъра на Софийски градски съд (по чл. 17 от Закона за политическите партии);

наименованието на коалицията и наименованието на инициативния комитет и имената на лицата, които ги представляват;

наименованието на партията, която е определена от коалицията да отговаря за приходите, разходите и счетоводната й отчетност;

имената на лицето или лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност;

имената на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения;

имената на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата;

имената на физическите лица, предоставили за безвъзмездно ползване вещи или услуги за предизборната кампания, срокът на ползването, видът и описанието на предоставените за ползване вещи и видът на услугите;

декларациите за произхода на дарените средства, декларациите за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети и декларациите на физическите лица за собственост на предоставените за безвъзмездно ползване вещи;

наименованията на социологическите агенции и на рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които партиите, коалициите и инициативните комитети работят.

Участниците в изборите трябва да подават и по време на кампанията всяка следваща нова информация от изброените групи за вписване в ЕРИК, като срокът за това е до 7 дни от възникването й.

Подробни указания и образци на документи са публикувани на интернет страницата на Сметната палата, раздел „Контрол – избори“, подраздел „Подаване на информация за Единния регистър по Изборния кодекс“.

Съгласно Изборния кодекс за неподаването на задължителната информация за включване в ЕРИК на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама