Директорката на училището на Йоан Матев плаши със съд медиите

15:06, 27 фев 17 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорката на частно училище „Езиков свят”, в което е учил задържаният за убийството в Борисовата градина Йоан Матев, се закани да заведе дела за клевети срещу нея. Василка Николова разпространи писмо до медиите, че отхвърля опитите тя и колегите й да бъдат представени пред обществото като пряко замесени в прикриване на престъплението.
 
След като Матев беше задържан за убийството на 16-годишния Георги през 2015 г., разследващите казаха, че част от съучениците и директорката са го разпознали на видеокадрите, разпространени от МВР, но не са съобщили в полицията.
 
В медии се появи дори информацията, че Николова е забранила на учениците да говорят каквото и да било. Дори лично посъветвала Йоан да си извади медицинска бележка, че не е бил на училище във фаталния ден - 2 юни.
 
„Тежестта на извършеното престъпление и големият медиен интерес по никакъв начин не могат да оправдаят погазването на всички юридически и морални принципи по отношение на мен и моите колеги, които биваме представени пред българското общество като пряко замесени в прикриване на престъпното деяние”, заявява по този повод директорката. 
 
„С тези непрофесионални и юридически неиздържани медийни публикации се нанасят трудно поправими морални вреди най-вече на пострадалото семейство и се създават пречки на компетентните органи да изпълнят обективно и безпристрастно задълженията си в наказателното производство”, подчертава тя. 
 
Според нея се разпалва напълно ненужно обществено напрежение и омраза, в центъра на които се оказват работещите в „Езиков свят” и техните семейства.
Николова подчертава, че съгласно българското законодателство вината на всеки гражданин на извършване на престъпление се доказва единствено с влязла в сила осъдителна присъда. 
 
„Ето защо моля незабавно да се спре безпрецедентната медийна атака, насочена срещу мен лично и срещу моите колеги във връзка с убийството на Георги Игнатов, и призовавам да бъдат оставени прокуратурата и съдът да изпълнят задълженията си съгласно закона. Декларирам, че ще преследвам по съдебен ред всеки следващ опит да се петни моето името на човек и професионалист, градено с години, както и името на училището", завява категорично директорката.
 
В петък мярката за неотклонение на Йоан Матев беше гледана и той беше оставен за постоянно в ареста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама