Приятелите на блъснат от ТИР велосипедист искат промени в закона

09:09, 28 фев 17 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Велосипедисти се събират на площада пред НДК в София днес в 19 ч. на протест и да почетат паметта на приятеля си Мартин Гачев. Той загина при трагичен инцидент на 24 февруари на главен път I-8 близо до Божурище, след като беше блъснат от ТИР. 

Гачев беше част от колоездачен Клуб “Булвело” и беше един от най-успешните шосейни колоездачи в България. Участваше редовно в пробези на шосе за любители, в състезания в планината и записа редица успехи. 

Приятелите на 41-годишния велосипедист ще настояват за толерантност и по-строги правила за безопасност на движението.  

"Ще призовем властимащите да прокарат закон, който да задължава шофьорите да минават на не по-малко от метър и половина, докато изпреварват колоездачи, което ще ни гарантира доста голяма сигурност, понеже в момента в закона е залегнало по правилник, че трябва да се изпреварва на безопасно разстояние, но точно какво е то не се знае, всеки може да го тълкува както си иска", каза един от организаторите на протеста, Цветан Близнаков пред БНР.

Приятелите на Мартин настояват още отговорните органи да се отнесат с цялата строгост на закона по случая и п рокуратурата да не допусне освобождаването на виновния шофьор на ТИР, причинил смъртта на Мартин Гачев, а съдът да му даде н ай-тежката възможна присъда.

Колоездачите призовават всички велосипедисти и граждани да се присъединят към протеста и да подкрепят исканията за подобряване пътната безопасност и вземане на адекватни мерки от страна на институциите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама