РИОСВ: Непречистени битово-фекални води се изливат в река от „Натура 2000“ до село Труд

10:15, 28 фев 17 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От тръба, намираща се на 50 метра от Централата за биогаз в село Труд, в басейна на река Пясъчник се изливат непречистени битово-фекални отпадни води. Това е установила в петък проверката на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив по сигнал на фирмата-инвеститор „Билд инвест сит“, информира БГНЕС. Точката на заустване попада извън обхвата на Разрешителното за заустване, издадено на община Марица за канализационната система на село Труд. Около заустването има отложени утайки, усеща се неприятна миризма, пише още в протокола от проверката. Инспекторите от РИОСВ-Пловдив са издали предписание на кмета на община Марица да установи източника на замърсяване и в срок до 14 март да го приведе в съответствие с нормите на Закона за управление на територията и Закона за водите.

На среща с медиите, собствениците на централата за биогаз в село Труд показаха откритите от техни служители пет подобни тръби, от които замърсени води се изливат директно в защитената река Пясъчник от Натура 2000.

„От около 5-6 месеца има сигнали от жители на Труд за фекални миризми, но през целия период и във времето преди това, са извършвани десетки проверки от всички държавни институции, които не са установили изпускане на подобни емисии от работата на централата. Ние самите също нямаме интерес от изпускането на газове, защото оползотворяваме отделяните при анаеробната ферментация емисии за производство на ток“, каза управителят на централата Яков Джаров. Той каза, че се е наложило сами да търсят източниците на миризми. Джаров показа на медиите пет различни тръби, от които битово-фекални води се вливат безпрепятствено в река Потока. Управителят уточни, че това са тръбите, които екипът на централата е открил, без да гарантира, че са всички.

5000-то село Труд няма пречиствателна станция. Още през 2012 г. е направено проектиране, но след 5 години пречиствателно съоръжение няма. Не е изградено необходимото пречиствателно стъпало, което да пречиства течните фракции, преди заустването им в реката.

В Разрешителното на община Марица е посочено, че битовите отпадни и дъждовни води трябва да са пречистени до II-ра категория, каквато е категорията на р. Пясъчник, преди да попаднат в реката, коментира екологът Иван Иванов. Тук нещата не стоят по този начин. Освен това, точката на заустване, т.е. мястото, на което Басейнова дирекция е позволила вливането на вече пречистени битово-фекални води от канализацията на село Труд, се намира на 2 километра от откритата тръба. Този факт е потвърден и в протокола от проверката на РИОСВ в петък. Това означава, че ако тази тръба е канализационна, изливът е нерегламентиран и незаконен, посочи Иванов. Подобно замърсяване застрашава здравето и качеството на живот на хората в селото, заради отделянето на значително количество сероводород.

От септември миналата година, когато от централата са започнали да откриват тръбите до сега, институциите са сезирани многократно за замърсявания в коритото на реката. Подадени са три сигнала и 12 жалби до компетентните органи, както и на Зеления телефон на МОСВ.

„За нас изливането на фекални маси от нерегламентирана тръба е нарушение, извършено от неизвестен извършител. Искаме компетентните органи да установят кой е той и да го принудят да преустанови замърсяването. Фактите показват източници на многократно завишени нива на сероводород, които се надявам да бъдат установени, подчерта Яков Джаров пред журналистите.

В случай, че тръбите се окажат канализационни, са нарушени редица текстове в Закона за водите и Закона за околната среда. „По много от тях се носи и наказателна отговорност, но това е ангажимент на други органи в страната. За нас е важно замърсяването да се прекрати и искаме информацията да стане обществено достояние, защото случаят е скандален и засяга здравето и начина на живот на 5000 български граждани“, категоричен бе Джаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама