Медици обсъждаха нови идеи на традиционен форум у нас

10:38, 28 фев 17 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Форум за обмен на нови идеи и решения в сферата на здравеопазването, медицината и технологиите събра специалисти от цялата страна за втора поредна. На провелия се в столицата "DigitalHealth and Medical Innovation Forum", организиран от b2b Media бяха очертани стъпките за въвеждането на е-здравеопазване у нас. Това съобщиха организаторите от  b2b Media.

С въвеждането на е-здравеопазването ще бъде разработена и внедрена система за пациентски идентификатор, ще бъде изграден единен регистър на пациентите, а нивото на защита и сигурност ще бъде повишено, смята доц Найден Шиваров., и. д. директор на Дирекция „Информационна и комуникационна политика в здравеопазването“ .

Очакванията са, че през 2019 г. да бъдат факт електронната рецепта и направление.  Предстои и въвеждане на единен стандарт за работа с регистри в сектор здравеопазване, базиран на най-добрите практики в света. Предвижда се свързаност на всички регистри в сектора както и пълно взаимодействие със съществуващите интегрирани системи в болниците у нас.

 
Снимка: b2b Media

„В България не е направено нищо за създаване на единни регистри и не се знае къде кое лекарство може да бъде намерено, какви лекарства има на пазара и др.“, отчита  председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов. Според него в Европа лекарствата имат уникален продуктов номер и всеки, от единен сайт, може да ги провери и поръча.

 
Снимка: b2b Media

В момента пациентите не могат да открият регистър, цена и производител, тъй като липсва подробен регистър, допълва проф. Гетов. В над 20 областни града няма нито една денонощна аптека, а в 11 общини - нито една аптека, сключила договор с НЗОК, допълва още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама