Известни са имената на тримата полицаи от Плевен, уличени в кражба на безакцизни цигари за над 2,305 млн. лв.

11:33, 28 фев 17 25 834 Шрифт:
Автор:

Специализираното звено“Антикорупция" привлече като обвиняеми Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов, и тримата служители на Областната дирекция на МВР-Плевен за кражба на 367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв, съобщиха от прокуратурата. Кражбата е извършена през 2014 г., при условията на продължавано престъпление. Цигарите трябвало да послужат като веществено доказателство и били съхранявани в склад на МВР в село Згалево. Кражбата е в особено големи размери и представлява  тежък случай.

Христов, Маринов и Дамянов са задържани с постановление на прокурор за срок до 72 часа и предстои утре – 01.03.2017 г. да бъде внесено искане в Плевенския окръжен съд за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми.

От събраните до момента доказателства се установява, че деянията са извършвани основно през нощта, като извършителите са влизали в помещенията с помощта на стълба през капандура във вътрешната част на склада, от където са изнасяли кашони с цигари. Цигарите са били разпространявани на територията на област Плевен.

Както "Топновини" писа,  под ръководството на звеното “Антикорупция“ се провежда разследване за извършената кражба на цигарите, които трябвало да послужат за веществено доказателство по досъдебно производство на Районна прокуратура – Плевен.

Досъдебното производство  е било образувано срещу неизвестен извършител за това, че през 2009 г. е държал на склад акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, в немаловажни случаи. Иззетите кутии цигари без бандерол били предимно от марките Viktory, Raquel и МG. Поради неразкриване на извършителя на престъплението делото е спряно, а веществените доказателства се съхранявали в складовата база в Згалево.

На 28.03.2016 г. там е била извършена проверка. Установено било, че металната врата към помещението, в което се съхранявали кутиите с цигари била заключена с катинар и верига, имало и поставен печат на служител на ОДМВР – Плевен. Първоначално са установени наредени кашони и чували с цигари от различни марки по начин, който привидно да създаде впечатление, че складът е пълен. При внимателен оглед на помещението обаче било установено, че от него липсват огромно количество цигари.

Досъдебното производство е образувано от Районна прокуратура – Плевен, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Плевен, тъй като е прието, че се касае за кражба в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. С постановление на главния прокурор от 22.07.2016 г. е определено ръководството на разследването и осъществяването на надзор при провеждането му да се извърши от прокурор от специализираното звено “Антикорупция“.
На 27.02.2017 г., след предварително разрешение на съдия от Окръжен съд – Плевен, следователи от НСлС, активно подпомагани от служители от Дирекция „Вътрешна сигурност“- МВР, извършиха претърсвания и изземвания от жилищата на обвиняемите лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама