Полицията откри икона на Козма и Дамян, открадната от Кукленския манастир

11:44, 28 фев 17 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Криминалисти установиха издирвана икона. Това е първият случай на открита инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности. Това информира БГНЕС.

Криминалисти от сектор „Престъпления с културно-исторически ценности” при „Криминална полиция“ на ГДНП установиха издирвана ценна икона, която изобразява светите братя Козма и Дамян и е собственост на Кукленския манастир край Пловдив, чиито покровители са лечителите безсребреници.

На 22 февруари тази година служителите в сектора „Престъпления с културно-исторически ценности” в ГДНП получили сигнал за купена от столичен реставратор икона на светите братя. В процеса на работа те установили, че иконата, с размери 126/85 см, е идентична с обявената за издирване ценност, предмет на кражба от български манастир. След проверка, станало ясно, че това наистина е търсената икона, за която в Първо РУ-Пловдив е заведено досъдебно производство. Иконата е предадена доброволно от реставратора и е върната в Пловдивската митрополия за съхранение и реставрация.

Иконата е обявена за издирване в Автоматизираната информационна система „Издирвателна дейност НШИС“ през 2016 г. от полицията съобщават, че това е първият случай на установена инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама